semalam mak tak stress... hahah oleh itu maka terisilah perut mr.papa ;).. balik keje time dalam kete mr.papa cakap die taknak makan nasi ..yea yea di dalam hatiku berbisik aku suke tak payah susah2 nak masak lauk pauk..die nak makan bihun goreng sahaja....mudah dan simple!!!
then sampai2 rumah terus geledah bahan2 yang ada dalam fridge...pakai je apa yang ada ....bersilat lah kat dapur sambil buat sup danish n rayyan..sambil tu tenggek nasi kat budak bedua tu...zazz dah siap!!!!
inilah menu santapan mr.papa semalam....me? jamahla jugak sikit habuan rasa2 kan...tipu la plak kalau i cakap i tak makan langsung kan hahaha
BIHUN GORENG SEAFOOD TERANGKAT!!
sebab ape terangkat? sebab pedas!!! kami kan tekak pedas...
Resipi adalah seperti berikut :-
bahan2nya:
(ikut dan agaklah bahan2 itu ikut citarasa anda)
- ambik cili kering n cili hidup (cili besar/cili merah) tumbuk or kisarkan aja...me? aku campak je dalam blender ....
- rendam bihun bagi lembut
- siang sotong buangkan kulit dan kelar2kan bagi ada corak... (taknak corak pun takpe mak kan ghajin :-p)
- siang udang belah buang kotoran di belakang udang
- sayur2 i guna kobis n sawi
- sos cili + sos tiram + kicap manis + kicap pekat sikit (ini untuk rasa2 je guna tak payah banyak)
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak
- hirisan cili dan daun sup (sebagai hiasan...patutnya ada segala daun bawang lah bawang gorenglah...tapi rumah mak tak ade sume tu so pakai je ape yang ade ;)
cara-caranya:
panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dah ditumbuk tadi.... bile dah naik bau n dah nampak kuning masukkan cili yang dah dikisar tu. kalau tak suka pedas tu kurangkanla kalau suke pedas banyakkan la cili nya :)...tumis lagi sampai betul2 garing n cili jadi masak n pecah minyak ....lepas tu masukkan adik beradik sos tadi mengikut citarasa anda....kemudian masukkan udang dan sotong...( mr.papa cakap makanan laut tak boleh campur ngan ayam..tapi kalau tekak i, aku hentam je semua campur sekali ..mujur ayam tak ada semalam :-P)..bila dah masak udang n sotong tu masukla sayuran n bihun yang dah direndam lembut tu...gaul lah sehingga sebati dan masak segalanya ...rasakan lah dengan garam n gula ... lepas tu angkat dan hidang dan taburlah hirisan cili n daun sup tu ...
selamat mencoba
No comments:
Post a Comment