7/16/2012

masak sardin

hrini baru aku masuk keje....semalam mc melepek kat rumah tak larat nak buat ape... harini pun tak larat jugak ikut hati nak mc lagi tapi melampau la plak nak mc manjang kang orang cakap ko ngade2 tapi aku sakit btol2 la hahah emo plak aihh...hidup kene truskan sakit ke lemah ke kene harungi jugak jangan layan sangat badan ni nnti ape pun tak boleh btl tak?

tak tau nak update ape jom kite sembang masak2 lah... sape suke sardin?? pasti semua orang suke makan sardin kan? aku pun suka.... cuma kali ni aku nak share cara aku masak sardin mcmane ... aku kalau masak sardin aku selalu buat mcamni..... ikut mood tekak la kalau rasa nak sambal sardin aku buat la ala ala sambal tumis sardin kan tapi memang selalunye aku masak sardin memang mcam yang aku nak tunjuk ni.. lain sketla tapi percaya lahhhh sumpahhh sedap!!!!! 

meh tengok ape benda bahannya.... simple aje uolss... bleh la buat tambah2 lauk untuk juadah berbuka kelak... ewahh ... bulan posa nnti korang hadap jela pic lelauk aku ye hahah sebab bulan puasa aku gerenti masak hari2.... best nyee... ok jumaat ni aku cuti nak bawak anak2 jalan2 sian dorang bosan je dok terperuk kat umah kejap mama tak de kejap papa takde ...sabtu dah puasa, bukan tak boleh jalan boleh je n selalu pun time puasa g jalan2 tapi kebetulan jumaat ni mcm2 hal nak disetelkan jadi afdal la kami cuti sempena menyambut ramadan.....pastu nak beli la segala bawang semua nak sambut ramadan yang mulia kan....prepare semua barang basah siap2 sok balik keje senang terus silat jee tak payah nak kopek2 bawang dah..... baju raya? alhamdulilllah dah siap semua awl2... macam tau2 je kan kete nak hilang dulu b4 hilang aku dah beshopping tak hengat baju anak2 bapak anak mak anak semua bagai nak gilaa dibuatnye....legaaa .. 

ok berbalik pada tujuan asal update harini jom kite tengok masak sardin versi nana......

 bahan wajib, mesti kene ada sardin la kan.. ikut korang la nak pakai cap ape.. aku memang suke pakai king cup ikan sardin..... masing2 selera la ye.... ayam brand aku tak suke sangat sebab pada aku ikan die keras sket... lagi satu yang wajib is daun kesum..... 


dah pakai daunnye batang jangan buang k.... aku kan suke menanam jadi g amik gelas letak air sket rendam batang die tu.. tunggula sehari dua bila dah tumbuh sket akar terus tanam kat pasu... comel je nnti die menumbuhhhh... suke tauuu...



bile dah campak dalam kuali baru aku teringat nak snap... ok bahan yang nak tumis ni bawang merah yang kecik tu + bawang putih + halia sikit + kunyit hidup sikit + cili padi + cili besar + garam + gula sket je... pstu tumis la sampai garing k .... sorry kuali aku buruk tapi yang buruk ni la aku selalu pakai.. besar gile kuali ni.. aku suke pakai kuali besar time masak sebab bile kuali besar  senang nak kemas bile dah siap masak nnti sebab bile menumis or menggoreng ke die tak percik keluar.... mudah kan....


bila dah garing n naik bau masuk kan sardin  n daun kesum ... masak la sampai kering sket pastu angkat n hidang kan... pic dah siap hidang tak ade sebab tukang masak telambat asar time ni ;-p 


jadi itulah resipi sardin versi saya.. selamat mencoba ;-)



2 comments:

  1. alaaa... bestnyer... semua persiapan raya dh siap... shahril pun cuti hari jumaat... sabtu ni ada morei kt rumah parents dia... xtau balik ke tak.. kalau balik boleh ler jumpa2 kan...

    ReplyDelete
  2. haah senang kakmwar siap awl2.. huhu mujorla siap awal kalau tak siap ape kan susah dengan keadaan sekarang ni kan hehehe.... haa sy pun tak pasti balik manjung ke tak tengok mcmane dulu ape2 calling2 la kan... heheh n boleh jumpe2 ;)

    ReplyDelete

dah kawin ...

Daisypath Anniversary tickers