10/15/2012

pavlova 2012

boley kan .... semua orang dah pakat buat pavlova lama dah... haku je baru nak terkial-kial mencuba.. dengan pecubaan yang pertama ni..aku boleh labelkan yang ianya berjaya!!! syabassss untuk diri sendiri..mungkin pavlova aku tak secantik pavlova orang lain tapi aku sangat berpuas hati dengan percubaan yang first ni....nama pun baru first time buat so janganlah mengimpikan aku punya output menggebu mcam otai-otai buat ye...

sama je bahan-bahan yang aku gunakan....

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla

pukul putih telur + gula kastor masuk satu sudu satu sudu = pukul sampai kembang sampai bekilat bertanduk + masuk esen vanila + cuka masakan + tepung jagung n gaulkan lepas tu letak atas kertas sebelum membakar..aku tak buat pun bulatan aku main letak je mcam tu.pastu kaup2 ngan spatula jew.


jadilah mcam ni dalam gambar nampak kecik kan tapi sebenarnye serius besar .... sebelum tu sambil kite readykan untuk bancuhan meringue jangan lupa panaskan oven dulu..aku haritu buat 150c.. lepas 15 minit baru aku masukan meringue ni pastu turunkan suhu ke 120c..suhu bergantung kepada kesesuaian oven anda mcam oven aku cepat panas so kene turunkan suhu ke 120c..

 biarkan proses pembakaran tu terjadi dengan sendiri selama 1 jam ... tak payah nak bukak tutup pintu oven tu biar je situ die akan naik membukit n merekah dengan sendiri je cukup satu jam meringue pasti telah masak serius pasti!!! nak tau dah masak tengok kulit die merekah sikit n kaler bertukar jadi keperang perangan...bila dan masak jangan terus keluarkan dari oven ..tutup api pastu bukak kan sikit pintu oven tu n biar die sejuk sendiri...dah sejuk baru boleh nak letak buah-buah segala...jangan sesekali letak time baru lepas masak ...

buah-buahan yang terlibat dalam acara ni... buah janji ado jew..bukan senang nak cari raspberry blueberry kat ipoh ni.. mane ade yang sesuai kite rembat je .. semua buah ni potong la ikut suka hati nak letak sebijik-sebijik pun boleh..tapi tak nampak la kesenian disitu.. aku orang yang seni *cough* memang mementingkan kehalusan jadi aku potongla buah-buah ni comel-comel giteww....


seni lah sangat kann.. serius puas hati bila dah nampak seketul pavlova besar mcam ni.. rasa mcam akhirnya jadi seperti yang kite nak!! senyumm je sambil tabur buah :)... oh ye sebelum tabur pukul bahan-bahan untuk krim sampai kembang....then simpan dalam peti sejuk dulu n baru lah letak atas pavlova n diikuti buah-buahan sekalian...jangan risau kalau kulit tu mcam merekah tu biasa la...


beginilah pavlova saya yang digemari ramai... pavlova seperti semua orang tahu rasanya maniss... kulit nya rangup dan isinya lembut mcam mashmallow...manis nya akan di balance kan dengan masam buah-buah yang ada ...serius memang sedap n menyelerakan ...bukan lah susah mana pun nak buat nya..sangat senang tahap kacang je...bahan-bahan pun tak banyak n senang nak cari... kepada anda yang mencoba bolehla try buat ;)
dan rasakan kepuasannya..


simpan dalam peti ais .bila dah sejuk makan time sejuk-sejuk pastilah sejuk itu akan menusuk tekak serta sampai ke usus mu walllahhhh!!!!..... 


sambil-sambil berpavlova sempat jugak aku siapkan sejenis lauk untuk suami terchenta ;)... berbekal kan udang bulat-bulat besar yang ada serta kacang buncis yang tertinggal maka terjadilah lauk ini yang paling sedap didunia ini ....

lemak cili padi udang dengan kacang buncis

sekian saja perkongsian pengalaman saya untuk pavlova ini... 


ok dengan dukacitanya aku nak umumkan bahawa berat ku naik 1kg harini huhuhuhu ni adalah tidak baguss!!!! 1kg bersamaan 1inci badan aku dah naik ohhhh tidakkk.....!!! huhuhuhuhuhu jangan salahkan sesiapa salahkan diri sendiri!!! ingat senang nak turunkan walau 1kg???? hazab okeh... nak naik senang jee huhuhu stresss gile aku!!!

1 comment:

  1. biasaler tu.. turun naik sekilo.. jgn berkilo kilo dah ler ye dik.. hehe

    ReplyDelete

dah kawin ...

Daisypath Anniversary tickers